vineri, 19 iunie 2015

Mai mare, mai feroce, mai 3D, cu mai multi dinti

Jurassic World (2015) 

Ma gandeam acum, ca vine week-end-ul, sa va trimit la un film bun sau sa va avertizez despre unul prost? Hai sa incep cu avertismentul, il las pentru maine pe celalalt.
Jurassic World este pe langa Jurassic Park-ul lui Spielberg exact ca parcul lui tematic pe langa cel de atunci. Poate ca asta vrea publicul: mai spectaculos, mai mare, mai feroce, cu mai multi dinti si mai putin suflet. Nu conteaza actiunea, nu conteaza personajele, preferabil sa fie cat mai standardizate, sa nu-si (a)bata spectatorul prea mult mintea si sa se inece cu popcorn de prea multa concentrare. Frumoasa si bestia prind la public, mai ales cand ea este un fel de directoare a parcului, meticuloasa si absorbita de responsabilitatile de serviciu, iar el un good bad boy imblanzitor de velociraptori. Nici copiii nu lipsesc, ca altfel n-ar fi destul de clar ca-i un film si pentru ei la cati oameni sfasiati, aruncati in aer, hartaniti cuprinde. Trebuie sa fie si putin traumatizati, de eroii copii vorbesc acum, nu de spectatori, ca sa impresioneze, unul de posibilul divort al parintilor, celalalt de hormonii adolescentini mai putin sensibili la dinozauri si mai mult la pustoaicele din jur.
Suntem in vremea cand moartea caprioarei nu mai impresioneaza pe nimeni, e nevoie de moartea brontozaurului ca sa trezeasca o emotie in spectatorul fascinat de efecte. In parcul zoologic din Costa Rica, unde se petrece filmul, totul se produce in laborator, se cloneaza, se valorifica anumite trasaturi genetice. O plimbare cu poneiul nu ar fi amuzanta, dar cu triceraptorul...
Asa se face ca douazeci de mii de spectatori viziteaza in fiecare zi miraculoasa lume a avangardei tehnologice unde totul este monitorizat pentru a oferi conditii de siguranta deplina si organizat sa arate cat mai atractiv. Iar atractivitatea implica pentru multi si violenta, puhoiul de spectatori exulta cand mozazaurul iese din ape pentru a-si primi prada, un rechin. Spectatorul filmului trebuie sa-si primeasca si el, pentru a se declara multumit, doza de colti si gheare obtinuta prin cosmetizarile cinematografice la fel de necesare in 2015 fata de anii '90 ca si modificarile genetice in masura sa-i aduca parcului atractii noi. Goana dupa audienta transforma filmul intr-o parafraza a propriului continut, cu o intriga insignifianta (da, stiti cu totii, cel mai feroce exemplar evadeaza si eroii ii vin de hac), cam ceea ce numesc eu film porno. Nu te duci sa vezi actiune, te duci sa vezi dinozaurii cum si-o trag intre ei. La figurat! Dar pana si raptorii (doar patru, insa pareau sa aiba infinite resurse de regenerare dupa ce erau aruncati in aer, explodati sau calcati cu masina) s-au dovedit actori neconvingatori, schimbandu-si seful haitei dupa cum dictau interesele scenariului.
Obiectivul a fost atins, succesul de box office s-a inregistrat, plasatorii de produse isi freaca mainile multumiti. Pe mine nu m-au incalzit decat cele vreo doua autoreferinte, tricoul cu Jurassic Park vechi si garajul de jeep-uri, si-or fi zis scenaristii ca e nevoie sa sa vibreze si coarda nostalgiei. Singurul castig e ca am sarit vreo doua trupe care nu-mi placeau de la festivalul ce se desfasura chiar la coltul AFI-ului si am pierdut vreo doua ore la racoare, in fotoliu, intr-un mod mai confortabil decat daca as fi ramas in spatiul Metalhead Meeting-ului. Alt film care sa acopere intervalul respectiv nu era, asa ca am o scuza :)
Voi ce scuza ati avea sa-l vedeti? Singura pe care o accept e aia cu dino lovers. Altfel nu cautati carisma, actiune bine construita, replici inteligente, interpretari nuantate, subtilitati scenaristice, ca nu gasiti aici nici cat intr-un film cu Van Damme. Nu gasiti nici macar tensiunea in care te tin filmele de actiune cand iti pasa de eroi si vrei ca ala bun sa invinga, pentru ca totul se desfasoara conform graficului si regele imposibil de imblanzit (pana si numele mi s-a parut lipsit de imaginatie, indominus rex), terminator si greu de ucis are o misiune imposibila, nu ai cum sa nu anticipezi asta, dar nici nu te intereseaza. Soparle mari sa fie... si popcorn!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.