vineri, 24 ianuarie 2014

Stralucirea care ucide

Lauren Beukes - Fete stralucitoare 

Va mai aduceti aminte Shining-ul lui Stephen King sau de acela al lui Kubrick?! Ma gandesc la carte, dar nu-mi pot scoate din minte figura posedata a lui Jack Nicholson. Peste ea se suprapun, mai proaspete in memorie, trasaturile lui Harper Curtis, cel transformat in 1931 de o Casa in instrumentul vointei sale: calator prin timp, el are rolul de a gasi inca de mici fetele care stralucesc, pentru a le ucide atunci cand vor creste, curmandu-le, cand vine timpul, povestea devenirii. Timpul este de partea lui, nu are nevoie de rabdare, ci doar de prezenta protectoare a Casei.
Kirby este una din acele fete care nu ar trebui sa traiasca. Si totusi o face, fara a se transforma intr-un super-erou, fara a cadea in depresie, cu naturalete, cu normalitate, purtandu-si de-a lungul anilor cicatricile fizice si sufletesti ce vor sa-si afle vindecare prin aflarea asasinului. Treptat, ea intelege ca nu cauta un criminal in serie obisnuit. La locul crimelor, se afla intotdeauna obiecte ce par sa nu aiba nici un sens. Fiecare raspuns deschide calea spre noi intrebari, dintre care poate cea mai importanta este cum sa gasesti o persoana care nu exista?! 
N-am mai citit demult o carte politista sau un thriller, poate fiindca pe vremea cand o faceam am considerat ca s-a cam spus totul si deznodamantul devenise extrem de previzibil. 
Poate nici cartea asta n-as fi citit-o daca nu as fi primit-o cadou (multumesc, C.) asa ca nu prea sunt la curent cu ce se mai intampla prin literatura de gen. Stiu doar ca exista niste nordici care scriu mult si destul de prost, din ce am rasfoit prin librarii.
Daca credeti ca am dezvaluit cam mult in primele doua paragrafe, linistiti-va, nu v-am spus nimic din ce nu puteti afla in primele vreo 30 de pagini. Se stie de la inceput cine este criminalul si cine va scapa. Pe celelalte fete le veti cunoaste pe parcurs. Si veti intra in sintonie cu ele, desi stiti ca sunt niste victime, ca propria stralucire le va fi fatala. "Too often the women in such stories are just dead bodies, that's all we know about them," spune undeva autoarea.  Si mai spune: "I did a lot of research on true crime . . . most serial killers are pathetic, cringing, vile, violent men, often sexually frustrated, who try to get some power by killing. I wanted to get to the heart of that, to show they are contemptible. It was horrible writing Harper . . . I'd get so angry with him because I'd write all these great women and then I'd have to kill them." Vorbesc de o autoare surprinzatoare care, in ciuda faptului ca este femeie, blonda si destul de tinerica imi cam da de pamant cu prejudecatile literar-sexiste (cel putin nu este si americanca!) cu cartea asta. Nu este ceva nemaivazut, urmeaza regulile jocului: crime, asasin si victime, un cuplu adus impreuna de cautare... Dar o face bine, cu zvac si inteligenta.
Ca sa nu va pierdeti printre salturile in timp, e bine sa retineti anul cand au loc intamplarile. Povestea functioneaza, are unitate, chiar daca ne plimba prin mai bine de o jumatate de secol. Fete stralucitoare nu este un thriller obisnuit, sa-i spui SF e cam mult spus cand singurul element, mai mult fantastic decat stiintific, este capacitatea criminalului de a calatori in timp, insa are dinamism, te face sa-i simti tensiunea tocmai pentru ca victimele nu-ti sunt indiferente iar verva si atentia pentru detalii ii dau un neasteptat impact cinematic, un aspect de scenariu cumva. Nimic nu este in alb si negru, Harper are ezitarile sale, momente cand simti ca parca n-ar vrea sa comita crima, cand ar dori sa opreasca stralucirea ce-l atrage asemenea unui fluture de noapte fara sa-l arda, fiindca exista intotdeauna refugiu inapoi, in bratele primitoare ale casei. E drept ca, afirmand misoginismul lui Harper, autoarea adopta un oarece feminism batos si, incercand sa-l transforme intr-un individ jalnic si frustrat, pe mine m-a facut sa-l simpatizez mai mult, ca pe un personaj cu slabiciuni si incertitudini, dar ii iert asta, fiindca scrie bine si intalnirea mea cu cartea a fost placuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.