joi, 22 august 2013

Din Vestul salbatic

The Lone Ranger (2013)

Nu stiu ce-o fi fost in mintea lui Gore Verbinski cand s-a apucat sa faca filmul asta. Probabil ca a considerat ca nu a stors tot ce se putea din povestea lui Jack Sparrow in atatea serii de Pirati... (aud ca ar fi in pregatire a cincea), asa ca - de ce nu? - ce-ar fi sa-l transformam pe Sparrow in indian comans si sa-l mutam din Caraibe in America celei de-a doua jumatati de secol XIX, ii punem o cioara moarta pe cap, sa trezim curiozitatea si apoi sa reluam cliseul atat de uzat al justitiarului devenit legenda?! Ar fi bine, nu?
Pornind de la benzile desenate din anii '30 ce prezentau aventurile Calaretului Singuratic si ale prietenului sau indian Tonto, scenariul incearca sa reinvie povestea transformarii lui John Reid dintr-un idealist absolvent de Drept, hotarat sa aplice pasnic litera legii, intr-un cavaler al dreptatii mascat, care intelege ca sistemul e corupt si justitia nu se poate face decat cu arma. 
Avem banditi, oameni de afaceri, febra aurului (in cazul de fata a argintului), o poveste imposibila de iubire, impuscaturi, actiune, urmariri, ambuscada in canion, explozii, cadre naturale marete... ar fi fost destule pentru o poveste palpitanta, insa n-a iesit asa. Iar pentru un film de aventuri nu este deloc scuzabil sa duca lipsa chiar de ingredientul principal, aventura. Totul este previzibil, singurele scene spectaculoase ramanand cele in care eroii scapa nevatamati din mijlocul unor mecanisme ce declanseaza reactii in lant, in urma carora, de exemplu, un vagon de tren este oprit in ultimul moment de o tija, inainte de a-i strivi. Spectaculoase da, palpitante insa nu. 
Depp mi-a dat senzatia ca se limiteaza la rol, nu se mai joaca de-a improvizatul, lasand scena protagonistului, un John Reid interpretat anost de un anume Armie Hammer (printul din Mirror, Mirror), prea serios, insipid si lipsit de carisma actoriceasca. Chiar daca Tonto nu este tocmai in toate mintile (dupa cum ne da de inteles povestea) si ar fi fost loc destul pentru excentricitati, personajul nu are savoare... Sau m-oi fi plictisit eu de rolul lui Depp repetat iar si iar cu alte nume si costume? Helena Bonham Carter, nelipsita lui partenera de filme, este asa cum o stim, exploziva (si la propriu), insa daca este sa remarc pe cineva, acela este banditul Butch Cavendish (interpretat de William Fichtner, mai cunoscut mie drept agentul Mahone din Prison Break). 
Poate ca i-as fi dat o nota de trecere daca nu m-ar fi stresat atat de tare rama cu pretentii intertextualiste ce incadreaza tabloul, o diorama o Vestului Salbatic din care un Tonto batran si patetic, pierdut printre exponatele impaiate din jur, ii istoriseste unui pusti intreaga legenda. Mi s-a parut gratuita si batatorita parabola privirii unui copil care readuce la viata povestea... 
Ca sa nu mai pierd timpul, va spun concluzia: un western mult prea conventional, pe care efectele si decorurile spectaculoase nu reusesc sa-l scoata din mediocritate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.