vineri, 11 mai 2012

Congresul supereroilor


The Avengers (2012)

Supereroii nu se demodeaza niciodata. Sa fie nevoia de miracol, de incredere in potentialul si in natura umana cea care ne face sa vrem sa vedem iar si iar aceeasi poveste, cu the good and the villain, unde binele invinge intotdeauna, sa fie dorinta de confirmare a capacitatii omului de a-si depasi limitele, sa fie copilul din noi readus la suprafata, acela pentru care ca totul era posibil daca vrei, sa fie dorinta de visare atat de mare si nesecata? Altfel nu-mi explic de ce continua sa ne fascineze acelasi scenariu repetat la nesfarsit, fie ca numele personajului care salveaza lumea este Iron Man, Hulk, Captain America sau Thor. Va dati seama ce se intampla cand ii punem pe toti laolalta. Joss Whedon, autor de serii cu eroi precum Firefly, Buffy, Dollhouse se pare ca a mizat pe cartea castigatoare cand s-a hotarat sa-i convoace pe toti acesti protagonisti ai benzilor desenate marca Marvel. 
Ar mai fi fost ei si altii, dar drepturile de autor sunt raspandite pe la diverse alte case de productie, de aceea au lipsit de la adunare personaje precum Wolverine, Spider Man sau  Fantastic Four. Si in plus, ganditi-va, a fost nevoie de un singur Thor ca sa-l anihileze pe frate-su (vitreg, dupa cum tine sa precizeze cand vine vorba de acuzatiile aduse asgardienilor), Loki, de ce ar trebui mobilizata acum intreaga armata Marvel pentru a-l contracara? Nedumerirea creste cand vad ca e suficient un singur Hulk ca sa dea cu el de toti peretii. Dar Hulk, in forma sa de bestie, nu prea are creier, este nevoie de un om cu viziune, Iron Man (m-a amuzat sa-l vad, atunci cand nu isi poarta costumul, imbracand tricoul cu numele trupei care l-a consacrat in muzica, Black Sabbath), al carui ego este prea mare si lipsit de scrupule pentru a nu fi temperat de constiinciosul Capitan America, onest, lipsit de orice subtilitati, spre deosebire de Black Widow, care in ciuda salturilor si acrobatiilor ei nu poate ochi la distanta asa cum o face Hawkeye, care insa nu detine puterea asupra fulgerului lui Thor, fulger ce-i poate reincarca bateriile lui Iron Man... V-ati prins, in echipa se lucreaza mai bine. O echipa coordonata, cu mai mult sau mai putin succes, de insusi Samuel Jackson. Si fiindca am amintit de el, trebuie sa spun ca un punct forte al filmului sunt actorii, cei consacrati in filmele din care provin personajele, cu exceptia lui Hulk, in care Mark Ruffalo este chiar mai apropiat de trasaturile eroului pe care il incarneaza... sau il inlocuieste, pana cand se enerveaza. 
Cum este normal sa se intample cand aduni atatea superstaruri pentru un scop comun, a le face sa functioneze in echipa este o provocare pe care Samuel "Fury" Jackson si-o asuma cu succes, ca de n-ar fi nu s-ar povesti, ceva in genul echipei de fotbal din Drumul spre victorie sau al baietilor din Arcturus, ca tot m-au impresionat recent. Normal ca meciul nu are cum sa nu fie castigat, si spunand asta nu dau niciun spoiler, doar nu va asteptati ca filmul sa ocoleasca cliseele genului. Dimpotriva, le bifeaza pe toate, iti da exact ceea ce te astepti sa vezi. Entuziasmul pe care-l genereaza mi se pare putin umflat, dar nu au cum sa nu-ti ia ochii replicile haioase, umorul si auto-ironia, comicul care uzeaza din plin de gagurile desenelor animate. Daca in locul lui Tom il punem pe Hulk si in cel al lui Jerry pe Loki sau Thor, veti intelege la ce ma refer. Si fiindca a venit vorba de luat ochii, pentru o "experienta completa" (vorba amaratului de plasator care e nevoit sa citeasca de fiecare data textul la Cinema City, nu inteleg de ce ii pedepsesc astfel si nu inregistreaza pe banda textul, citit eventual de o persoana cu dictie buna si cu timbru potrivit, ca apoi sa-l difuzeze la inceputul filmului) recomand vizionarea Imax 3D. Efectele speciale in 3D aduc un plus important receptarii. 
Una peste alta, e un film de popcoarne, dar poate cel mai bun dintre ele, nu numai ca eroii isi unesc fortele pentru a lupta impreuna (o lupta finala putin cam prea lunga), dar se pare ca si toate filmele de gen si-au dat mana pentru a-l crea pe "tatal lor", cel mai bogat in efecte, personaje sclipitoare (si nu doar din cauza armurilor) si replici amuzante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.